Objektif dava birleşmesi nedir?
Davacının aynı davada aynı davalıya karşı birden fazla bağımsız ana iddia ileri sürmesine objektif dava birleştirme (davaların biriktirilmesi, kümülatif dava birleştirme) denir.
Subjektif dava birleşmesi nedir?
Bir davacının birden fazla davalıya veya birden fazla davacıya karşı dava açabilmesi için aynı taraftaki kişiler arasında yasal bir bağlantı olması gerekir. Birden fazla kişinin davaları birlikte açıldığından buna öznel dava birleştirme veya dava eşlik etme denir.
Davaların birleştirilmesi ne demek?
HMK Madde 166 – Davaların birleştirilmesi (1) Aynı yargı çevresindeki aynı derece ve unvana sahip hukuk mahkemelerinde açılan davalar, aralarında bağlantı varsa, talep üzerine veya davanın herhangi bir aşamasında kendiliğinden, ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir.
Davalar ne zaman birleşir?
Davalar talep üzerine veya davanın herhangi bir aşamasında kendiliğinden birleştirilebilir. Davalar, ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilir. Ancak birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkeme tarafından verilir ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcı olur. ***Birleştirme kararı ara karardır.
Dava süreci nasıl ilerler?
Hukuki süreç, mahkemeye başvuruda bulunma, mahkemenin eylemleri, delil sunma, duruşmalar düzenleme ve nihai karar verme gibi adımlardan oluşur. Hukuki sürecin her aşamasında, bir avukatın yardımı genellikle zorunludur ve bir kişinin yasal haklarını mümkün olan en iyi şekilde savunmasını sağlar.
Mahkeme dava türünü değiştirebilir mi?
Davacı, davalı açıkça rıza göstermediği sürece davasını tamamen değiştirerek davayı değiştirebilir. Davayı yeniden düzenleme yoluyla değiştirme, davanın gerçeklerine bağlı olarak aşağıdaki şekilde gerçekleşebilir: Davacı, davasını tamamen yeniden düzenleyerek hareketin sonucunu değiştirebilir.
Objektif bağlantı nedir?
Nesnel bağlantı, faile bağlı olarak öznel nitelikte olmayan ancak dış dünya tarafından nesnel olarak algılanabilen olgular hakkındaki anlaşmazlıklar arasındaki bağlantıyı ifade eder. Buna göre, suçun nesnesi ve/veya olayı tetikleyen eylem(ler)in ortak olduğu durumlarda nesnel bir bağlantı vardır[3].
Subjektif dar bağlantı nedir?
BAĞLANTI: Bağlantı dar ve geniş olmak üzere iki bölüme ayrılır. Yakın bağlantı: Öznel bağlantı (konuyla ilgili bağlantı, bir kişi birden fazla suçla suçlanır); bir suçta birden fazla sanık yer aldığında buna nesnel bağlantı denir.
İki dava aynı anda açılabilir mi?
Davanın usul hukuku açısından değerlendirilmesinde davacı, aynı davada davalıya karşı birden fazla bağımsız asıl iddiayı birleştirebilir, yani aynı dava ile birden fazla iddia ileri sürebilir.
Birleşme kararını hangi mahkeme verir?
Aynı düzeyde ve unvanda mahkemeler ne anlama geliyor? Her iki davaya da bakan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesi, İş Mahkemesi veya Aile Mahkemesi olmalıdır. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkeme tarafından alınacak ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcı olacaktır.
Birleştirme kararı istinaf edilir mi?
“Aynı yargı çevresinde, aynı derece ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde verilen davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı ancak ilamla birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
Birleştirme kararına itiraz edilir mi?
CMK’nın 267. maddesinde; hâkim kararları ve kanunla belirlenen hallerde mahkeme kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabileceği hükme bağlanmıştır. CMK’nın birleşmeye ilişkin hükümleri incelendiğinde, bu kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabileceğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.
Objektif dava nedir?
Davacının aynı davada aynı davalıya karşı birden fazla bağımsız ana iddia ileri sürmesine objektif dava birleştirme denir.
Birleştirme nedir hukuk?
Birleştirme (veya tevhid), talep üzerine yapılan bir tapu işlemidir. Bunun tersi, ayrı tapuları olan ve birbirine bitişik olan arazi veya parsellerin tek bir tapu altında birleştirilmesi süreci olan eleme sürecidir.
Sanık ceza alır mı?
Ancak, kişi suçlanmadan veya aleyhine bir suçlama yöneltilmeden önce, davacı-davalı olur. Bu durumda, davacı-davalı olarak anılan kişinin cezalandırılma olasılığı vardır. Kendisi hakkında ayrı bir şikayet yoksa, şikayetçiler cezalandırılmayacaktır.
Bir dava hangi aşamalardan oluşur?
Davanın aşamaları sırasıyla dilekçe aşaması, ön inceleme aşaması, soruşturma aşaması, duruşma aşaması ve karar aşaması olarak sıralanmaktadır.
Davaların ayrılması nedir?
Davaların ayrılması, soruşturma aşamasında tek bir esasa göre ele alınan davaların yeni bir esasa göre ayrı ayrı görülmesi anlamına gelir. Mahkeme, yargılamanın herhangi bir aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden, yargılamanın daha iyi bir şekilde akmasını sağlamak amacıyla davaları ayırmaya karar verebilir.
Terditli dava nedir örnek?
Tartışmalı bir davaya örnek olarak; davacı, miras bırakan kişinin edindiği taşınmazın muvazaa nedeniyle iptalini isteyebilir. Bu gerçekleşmezse, misilleme kararı isteyebilir.
İki dava aynı anda açılabilir mi?
Davanın usul hukuku açısından değerlendirilmesinde davacı, aynı davada davalıya karşı birden fazla bağımsız asıl iddiayı birleştirebilir, yani aynı dava ile birden fazla iddia ileri sürebilir.