Anayasa Mahkemesine hangi konularda başvurulur?
Herkes, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde Anayasa ile güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerden birinin kamu otoritesi tarafından ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvurabilir. Başvuruda bulunmak için genel hukuk yollarının tüketilmiş olması gerekir.
Anayasa Mahkemesi hangi davalara bakar?
Anayasa Mahkemesi, her biri dört üyeden oluşan ve başkan yardımcısı başkanlığındaki iki daireden oluşur. Bölümler yalnızca kişisel başvuruları inceler. Genel Kurul, siyasi partilerle ilgili davaları ve başvuruları, iptal ve temyiz davalarını ve Yüksek Mahkeme olarak görülecek davaları dinler.
Anayasa Mahkemesine kimler dava açabilir?
İptal davası açma yetkisi, Anayasa Mahkemesinde iptal davası açmaya ilişkin maddeye göre; Cumhurbaşkanına ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde en çok üyeye sahip olan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının en az beşte birini oluşturan iki siyasi parti grubuna aittir.
Anayasa Mahkemesi hangi kararları verebilir?
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımından uygunluğunu inceler. Anayasa değişikliklerini sadece şekil bakımından inceler ve izler.
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru ücreti ne kadar?
Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Ücreti – Anayasa Mahkemesi Başvuru Ücreti. Bireysel başvuru ücreti bir ücrete tabidir ve 2024 yılı için Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru ücreti 3 dolardır.
Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verirse ne olur?
“(1) Esas inceleme sonunda, başvurucunun hakkının ihlal edilip edilmediğine karar verilir. İhlal kararı halinde, ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için ne yapılması gerektiğine karar verilir. Ancak, kararın makul olup olmadığı denetlenmez ve idari tedbir veya işlem şeklinde karar verilmez.
Anayasa Mahkemesi mi Üstün Yargıtay mı?
Bilindiği üzere Anayasamızın 146, 154 ve 155. maddeleri yüksek mahkemeleri tanımlamaktadır; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’dan oluşmaktadır ve bunlar arasında bir içtihat bulunmamaktadır.
Anayasa Mahkemesi neyi denetleyemez?
Anayasanın anayasal denetim dışında bıraktığı normlar şunlardır: Olağanüstü ve sıkıyönetim kanunnameleri (m. 148/1), milletlerarası antlaşmalar (m. 90/son), inkılap kanunları (m. 174) ve Milli Güvenlik Kurulu döneminde çıkarılan kanunlar (m. 148/1, Geçici Madde 15 olarak anılır).
Anayasa Mahkemesi neye göre karar verir?
Başvurunun incelenmesi sonucunda Anayasa Mahkemesi genellikle başvurucunun haklarının ihlal edilip edilmediğine karar verir (6216 s. K. Madde 144 fıkra 1 fıkra 1 fıkra 2 fıkra 3 fıkra 4 fıkra 1). 5 paragraf 7 paragraf 10 paragraf 13 paragraf 16 paragraf.
Bir kanunun anayasaya aykırı olması halinde ne yapılabilir?
Başvuru türü: İncelenen bir davada, Mahkeme, davaya uygulanması gereken bir kanun veya kararnamenin hükümlerini Anayasaya aykırı görürse veya taraflardan birinin bu konudaki iddiasını ciddi görürse, Anayasaya aykırılık iddiasıyla dosyayı Anayasa Mahkemesine gönderir (Anayasa 152).
Anayasamızın 3. maddesi nedir?
MADDE 3 – Türkiye Devleti, vatanı ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanunla belirlenen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkileri nelerdir?
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kanunların, cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi iç tüzüğünün Anayasa’ya biçimsel ve özsel uygunluğunu inceler. Anayasa değişikliklerini yalnızca biçimsel olarak inceler ve izler. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Anayasa Mahkemesi cumhurbaşkanını yargılayabilir mi?
Yargıtay, Türkiye’de Anayasa Mahkemesi; Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, yüksek yargı mensupları, Genelkurmay Başkanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanları’nı görevleriyle ilgili suçlardan yargılarken kullandığı sıfattır.
Anayasa Mahkemesi kararına uymak zorunda mı?
Anayasa’nın 138(4) maddesine göre, yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymakla yükümlüdür. Bu hüküm, yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uyması ve bu kararları değiştirmeden uygulaması yönünde herhangi bir istisna öngörmemektedir.
Anayasa Mahkemesinin kararı kesin midir?
İlgili madde; “Anayasa Mahkemesi’nin kararları kesindir. İptal kararları gerekçe gösterilmeden açıklanamaz. Anayasa Mahkemesi bir kanunun veya cumhurbaşkanlığı kararnamesinin tamamını veya bir kısmını iptal ederken, kanun koyucu gibi hareket edip yeni bir uygulamaya yol açacak bir karar veremez.
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru kaç gün sürer?
Kanunun 47. maddesine göre, bireysel başvuru hakkını kullanan kişi, temel hak ve hürriyetlerini ihlal eden olayı öğrendiği tarihten itibaren 30 gün içinde bireysel başvuruda bulunmak zorundadır. Bu 30 günlük süre; iç hukuk yollarının tüketildiği tarihten itibaren başlar.
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru uyaptan yapılır mı?
Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru ekranlarına eklenen “Uyap Dosya İlişkilendirme” yapısı sayesinde Danıştay, ceza mahkemeleri, hukuk mahkemeleri, idare mahkemeleri ve Cumhuriyet savcılıkları ile entegrasyon sağlanmış, yetkili hâkimin onayıyla bu birimdeki dosyalara erişim imkânı sağlanmıştır.
Anayasa Mahkemesine giden dosya ne zaman sonuçlanır?
En kısa karar süresi 1 gün, en uzun karar süresi 8 yıl 24 gündür. Yayımlanan tüm kararlara bakıldığında ortalama karar süresinin yüksek olduğu görülebilir. 10 yıl boyunca alınan tüm kararların ortalaması 2 yıl 6 ay 27 gündür.
Anayasa Mahkemesine işe yarar?
Madde 148 – Anayasa Mahkemesi, kanunların, kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımından uygunluğunu inceler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini sadece şekil yönünden inceler ve izler.