Küçük ünlü uyumuna uymayan kelimeler nelerdir?
KÜÇÜK ÜNLÜLER UYUMUNA UYMAYAN ÖRNEK KELİMELER hurma, palmiye, çamur, midye, kavuk, kavun, kavurmak, bir araya gelmek, atmak, yağmur vb. Kelimeler küçük harflerle ünlü uyumuna uymayan kelimelerdir.
Çocuk büyük ünlü uyumuna uyar mı?
Bir sözcüğün ilk hecesi yuvarlak ünlü (o, ö, u, ü) içeriyorsa, sonraki hece dar yuvarlak ünlü (u, ü) veya geniş düz ünlü (a, e) içerir: boyunduruk, çocuk, odun, yorgunluk, kontrol, vuruş, sallanma, kaçırma, çınlama, sürme.
Ünlü uyumlarına aykırı sözcük nedir?
Majör ünlü uyumuna uymayan ekler. Türkçede ekler kelimenin son ünlüsüne göre uyumlaştırılır. Ancak bazı ekler bu kurala aykırıdır: -ki, -yor, -ken, -mtırak, -gil, -leyen. Bu ekler her zaman majör ünlü uyumuna uymaz. Akşam, baklagil, çalışırken, ekşi-ekşi, yürürken gibi.
Horoz küçük ünlü uyumuna uyar mı?
Örnekler: “photo”, “cock”, “monolog”, “diyalog” ve “soprano” gibi kelimelerde, “o” ünlüsü ilk hecenin dışında kullanılır ve bu da alt ünlünün uyumuna aykırıdır. Tüm bu kelimeler yabancı kökenlidir.
Küçük ünlü uyumu nerelerde aranmaz?
Küçük ünlü uyumu gerektirmeyen kelimeler: Yabancı dillerden Türkçeye çevrilen birçok kelime küçük ünlü uyumunu takip eder. Ancak, bu kural ödünç kelimelerde gerekli değildir: daktilo, doktor, motor, kabul, kitap, konsül, yaramaz, önemli, alacaklı, müzik, profesör, radyo, onurlu, vb.
Anne büyük ünlü uyumuna uyar mı?
-Büyük ünlü uyumuna aykırı Türkçe sözcükler de vardır: ana, dahi, elma, hani, inan, kardeş, şişman, vb. Alıntı sözcüklerde büyük ünlü uyumu aranmaz: uyum, badem, ceylan, çiroz, dükkân, fidan, gazete, hamsi, kestane, limon, model, kuvvet, otomatik, pehlivan, selamlaşma, tiyatro, eğilme, ziyaret, vb.
Ünlü uyumu hangi kelimelerde aranmaz?
Alıntı kelimelerde büyük ünlü sesine gerek yoktur.
Küçük ünlü uyumu nedir TDK?
Bu bağlamda, çift ünlüler (a, e, ı, i) ve yuvarlak ünlüler (o, ö, u, ü)’dür. Küçük ünlü uyumu nedir? Bir Türkçe sözcüğün ilk hecesi çift ünlü (a, e, ı, i) içeriyorsa, sonraki heceler çift ünlü içermelidir.
Kardeş büyük ünlü uyumuna uyar mı?
Bunlara; -yor, -ken, -leyen, -mtrak, -gil ve -ki ekleri eklenir. – Bileşik sözcüklerde büyük ünlü uyumu kuralı aranmaz. – Ana, kardaş, alma gibi sözcükler Türkçe kökenlidir. Ancak zamanlar dilimize anne, kızkardeş, elma sözcükleri olarak girmiştir.
Yağmur küçük ünlü uyumuna uyar mı?
Türkçede küçük ünlü uyumunu bozan sözcükler de vardır: hurma, avurt, çamur, kabuk, kavuk, kavun, kavurma, ulaşma, atma, yağmur vb. Alıntı sözcüklerde küçük ünlü uyumu aranmaz: aktör, alkol, banderole, daktilo, kabul, doktor, yaramaz, önemli, alacaklı, müzik, profesör, radyo, onurlu vb.
Küçük ünlü uyumuna aykırılık nedir?
“Defend” kelimesinin heceleri “a” düz, “u” yuvarlak ve “a” düz sesli harflerine sahip olduğundan, küçük sesli harflerin uyumuna uymayan kelimeler sınıfına aittir. Bir kelime yuvarlak sesli harfler “o, ö, u, ü” ile başlıyorsa, bir sonraki hecede “u, ü” veya “a, e” harflerinden biri bulunmalıdır.
Sandalye büyük ünlü uyumuna uyar mı?
Eğer biri ilk akşam zayıfsa, diğerleri de zayıf olmalı. Ancak, bu kelime hem yüksek hem de alçak ünlüler içeriyor. Yani sandalye kelimesi. Büyük uyum kuralına uymuyor.
Damak uyumu nedir?
Kural şudur: Bir kelimenin ilk hecesinde kalın ünlü varsa, sonraki hecelerdeki ünlüler de kalın olmalı ve bir kelimenin ilk hecesinde ince ünlü varsa, sonraki hecelerdeki ünlüler de kalın olmalıdır. İnce olmak damak uyumudur.
Büyük ve küçük ünlü uyumu kuralı nedir?
Türkçe bir sözcüğün ilk hecesindeki ünlü kalınsa, diğer hecelerdeki ünlüler de kalın olur; ilk hecedeki ünlü inceyse, diğer hecelerdeki ünlüler de ince olur. Büyük ünlü uyumunun kuralları [2, 3]: Bizim dilimize yabancı dillerden alınan sözcüklerde büyük ünlü uyumu aranmaz.
Börekçi küçük ünlü uyumuna uyar mı?
Kısacası, düz ünlüden sonra düz (a, e, ı, i) ünlüler, yuvarlak dar (u, ü) veya düz geniş (a, e) ünlüler vardır: anlaştık, bilek, çilek, ısırık, ısınmak, kayıkçı, çağrı. boyunduruk, şekerci, çocuk, güreşmek, sobacı, odun, özlem, sürmek, vurmak, yoklamak, yorgunluk, yumurta, kalpsiz…
Küçük ünlü uyumuna aykırılık nasıl bulunur?
Kelimelerdeki ünlülerin yapısı, küçük ünlülerin uyumunu incelemek için incelenir. İlk hecede düz ünlü ve ikinci hecede yuvarlak ünlü bulunan kelimeler, küçük ünlülerin uyumuna uymaz. Örnek kelime: pharynx – Bu kelimenin ilk hecesindeki “u” ince ünlüdür ve ikinci hecedeki “a” düz ünlüdür.
Küçük ünlü uyumu Nedir 4. Sınıf?
Bir sözcüğün ilk hecesi yuvarlak ünlü (o, ö, u, ü) içeriyorsa, sonraki hece de yuvarlak ünlü (u, ü,) veya düz ünlü (a, e) ile bitmelidir. Bu temaya uyan sözcüklere küçük ünlü uyumu denir.
Börekçi küçük ünlü uyumuna uyar mı?
Kısacası, düz ünlüden sonra düz (a, e, ı, i) ünlüler, yuvarlak dar (u, ü) veya düz geniş (a, e) ünlüler vardır: anlaştık, bilek, çilek, ısırık, ısınmak, kayıkçı, çağrı. boyunduruk, şekerci, çocuk, güreşmek, sobacı, odun, özlem, sürmek, vurmak, yoklamak, yorgunluk, yumurta, kalpsiz…
Çamur küçük ünlü uyumuna uyar mı?
Türkçede küçük ünlü uyumuna aykırı kelimeler de vardır: Palmiye, Avurt, Çamur, Kabuk, Kavuk, Kavun, Kavurma, Birleşme, Atma, Yağmur vb.