Dilekçe süresi kaç gündür?
Türk vatandaşları ile Türkiye’de ikamet eden yabancıların, kendileri veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri veya devam eden yargılamanın seyri hakkında yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonuçlarına ilişkin dilekçeleri, en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevaplandırılır.
Dilekçe sahiplerine en geç kaç gün içinde cevap verilmelidir?
Bu şekilde yapılan başvurular için yetkili idari makam, yapılan işlemin aşaması veya sonucu hakkında gerekçeli cevabını en geç otuz gün içinde başvuru sahiplerine verir.
Dilekçe kaç gün içinde işleme alınmalı?
Nitelikli meslek kuruluşları, faaliyetlerine ilişkin olarak söz konusu kanun kapsamındaki bilgi taleplerini en kısa sürede sonuçlandıracak ve kanunda belirtilen istisnalar hariç olmak üzere başvuru sahiplerine her türlü bilgi ve belgeyi sağlayacaktır. Bilgi ve belgelere on beş iş günü içinde erişim sağlayacaktır.
Dilekçeye 60 gün içinde cevap verilmezse ne olur?
İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 10. maddesi, idari makamların sessizliğini düzenler. Buna göre, “ilgili kişiler, kendilerine karşı idari bir işlem konusu olabilecek bir işlem veya tedbir için idari makamlara başvurabilirler.” Altmış gün içinde yanıt alınmazsa, başvuru reddedilmiş sayılır.
Dilekçe hangi durumlarda geçersiz sayılır?
Başbakanlık’ın 2004/12 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına ve Bilgi Edinme Hakkına İlişkin Genelgesi’nin 1/a maddesinde; “Ad, soyad ve adres bulunmayan, imzası bulunmayan, belirli bir konu içermeyen veya yargı mercilerinin görevine giren dilekçelere cevap verilmeyecektir.” denilmektedir.
Dilekçeye cevap verme süresi 15 gün mü?
Dilekçede bilgi edinme dışında başka talepler de yer alıyorsa, dilekçe çoğaltılacak ve konuya göre Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ve Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun uyarınca işleme alınacaktır. Bu durumlarda başvuru sahibi en geç 15 iş günü içinde bilgilendirilecektir.
Dilekçeyi işleme almamak suç mu?
TCK 121/1. Madde şu şekildedir: “Bir kimsenin yetkili makamlara belli bir hakkı kullanmak için yaptığı başvuru, hukuki bir gerekçe olmaksızın kabul edilmezse, faile altı aya kadar hapis cezası verilir.” 16 Ocak 2017
Dilekçeye cevap gelmezse ne yapılır?
Ön inceleme duruşması sonunda cevap talebinde bulunmayan ve karşı delil sunmayan sanık, soruşturma aşamasında ancak HMK’nın 145. maddesi çerçevesinde, yani başvuruyu geciktirme amacı taşımıyorsa veya zamanında sunulmaması sanığın kusurundan kaynaklanmıyorsa delil sunabilir.
Resmi kurum dilekçeye cevap vermezse ne olur?
Dilekçenin kabul veya reddedilmesi kararı 60 gün içinde verilmelidir. 60 gün içinde yanıt alınamazsa, başvuru talep edilen idare tarafından reddedilmiş sayılacak ve bu silme kararına itiraz etme hakkınız olacaktır.
Dilekçe kabul edilmek zorunda mıdır?
Hakkın kullanılması anlamına gelmeyen dilekçeler kabul edilmez, TCK m.
Cevap dilekçesi kaç gün içinde verilir?
Cevap dilekçesi, dilekçenin davalıya tebliğinden sonra yazılır. Dilekçeye cevap süresi, dilekçenin davalıya iletildiği tarihten itibaren 2 haftadır. Dilekçe cevap süresi hesaplanırken, süre dilekçenin tebliği de dahil olmak üzere haftalık olarak hesaplanır.
Dilekçe verildikten kaç gün sonra dava açılır?
Dilekçe aşaması tamamlandıktan sonra aile mahkemesi duruşma tarihi ortalama 3 ila 7 ay arasında belirlenmektedir.
İdareye başvuru süresi kaç gün?
Bu düzenlemeye göre, özel kanunlarda aksi öngörülmediği takdirde, devlet ve idare mahkemelerinde dava açma süresi altmış gün, mali mahkemelerde ise otuz gündür. Düzenleyici bir işleme karşı açılacak iptal davası bir idari işlem olduğundan, dava açma süresinin altmış gün olduğu varsayılabilir.
İdare kaç gün içinde cevap vermezse?
Bu başvuru, başlamış olan bir idari işlemin açılması için gereken süreyi sona erdirir. 2. Otuz gün içinde cevap alınmazsa başvuru reddedilmiş sayılır. 1 Ocak 2021 tarihinde idareye sunulan başvuru reddedilmezse, işlemin açılması için gereken süre, 60 günlük zımni ret süresinin 3 Mart 2021 tarihinde sona ermesiyle başlar.
Dilekçeye cevap verilmezse nereye şikayet edilir?
CİMER, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nin kısaltması olup, Anayasa’da güvence altına alınan dilekçe hakkının ve bilgi edinme hakkının kullanılmasını kolaylaştırmak amacıyla oluşturulmuş bir halkla ilişkiler uygulamasıdır.
2 haftalık ek süre ne zaman başlar?
Bu kapsamda, davalıya dilekçenin tebliğ tarihinden itibaren iki hafta olan cevap verme süresi, davalı tarafından yetkili mahkemeye uzatma başvurusunda bulunulması suretiyle en fazla bir ay uzatılabilir.
Kuruma verilen dilekçe kaç günde sonuçlanır?
Aynı Kanunun 7 nci maddesine göre; dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli cevap verilmesi zorunludur.
Cevap dilekçesi süresi kaç gün?
Cevap vermeyen taraf ikinci cevap veremez. Olağan yargılamada cevaptan sonra cevap veya ikinci cevap verilemez. MADDE 127 – Cevap verme süresi, davalıya tebliğ tarihinden itibaren iki haftadır.
Hukukta 1 ay kaç gündür?
Hukuk metinlerinde ay denildiğinde, o tarihi takip eden ayın aynı günü kastedilmektedir. Otuz gün, 30 güne eşittir. Kanunla belirlenen 1 aylık süre için; örneğin tebligat 28 Şubat’ta yapılmışsa, son tarih 28 Mart’tır. Yani ay denildiğinde, ayın 28 gün, 29 gün, 30 gün veya 31 gün sürmesi önemli değildir.